Synology thuis server

Al mijn bestanden, foto’s, video’s, muziek etc. staan opgeslagen op mijn Synology thuis server. De kast is leeg, alles gescand -over 100.000 bestanden- en gestructureerd in mijn digitale archief.

Een server heeft heel wat voordelen:

  • Alle gegevens staan centraal opgeslagen, en via internet toegankelijk
  • Via apps zijn je gegevens makkelijk te bekijken, delen en op te slaan
  • VPN verbinding kan je overal op een veilige manier bij je bestanden, en gewoon via je verkenner!
  • Je hebt een goede gegevensbescherming ; de Synology DS213 draait een dubbele schijf in raid-0 (redundancy) opstelling en heeft een goede backup functie

Vooral de backup wordt onderschat. Waar zijn jou foto’s als je laptop of telefoon kapotgaat? Onderzoek toont aan dat mensen gemakkelijk zijn als het hierop aankomt. Begint ermee dat er geen kopie is. Of oud, zodat je alsnog veel kwijt bent. Hier mist ook veel, omdat het ‘ergens’ en (dubbel) op meerdere schijven staat.

Dan een onderschat punt; een kopie is geen backup. Als je -per ongeluk- gegevens weggooit, zijn deze ook weg in de kopie. Of erger nog als je virus of ransomware je gegevens versleuteld, en je kopie wordt dus ook zo. Een backup bewaart eerdere versie(s). Hierdoor kan je gegevens terugpakken uit een eerdere periode. Met de techniek van nu kost een kopie(s) geen tig-dubbele opslag. Een goede backuptool bewaart per backupversie alleen de verschillen, zodat gegevens in een eerder opgeslagen versie geen tweede keer wordt opgeslagen.

  • Ik bewaar deze volgens de 3-2-1-gegevensbeschermingsstrategie: Drie copies van je data op twee verschillende apparaten en een online. Met de hyperbackup tool van Synology kan je dit naar eigen indelen. Een backup-kalender bepalen en per apparaat uitsluiten welke gegevens je niet driedubbel hoeft te bewaren.
  • Mijn server bewaart al mijn gegevens redundant. Op mijn gekoppelde 2,5″HDD is een hele backup, behalve gedownloade films. Online heb ik een backup van mijn bestanden, foto’s en homevideo’s.
  • Hyperbackup kan deze incrementeel uitvoeren waardoor hij alleen de verschillen backupt.
  • Gegevens ontdubbeling zorgt dat dubbele bestanden enkelvoudig gebackupped wordt. En kopies van vernoemingen of verplaatsingen voorkomt.
  • De multiversion maakt een dagelijkse backup. D.m.v. ‘rotatie’ bewaard hij na 3 maand alleen nog de wekelijkse en daarna maandelijke backups. Hiermee heb ik een historie van 30 jaar.