Keins

De Keins -oorspronkelijk ‘de Keinse’- is een buurtschap nabij Schagen. De Keins kent 6 woningen en bestaat sinds de 13e eeuw.

De Keins is bekend van de Mariakapel, vanwege het houten Mariabeeld wat in 1509 aanspoelde. Door het schoonspoelen hiervan heeft het water van de waterput geneeskrachtige werking. Hierdoor is de Keins een bedevaartsoord geworden zoals Santiago de Compostella. Video

In 2021 is -middels de Ruimte voor ruimte regeling- het bestemmingsplan gewijzigd en een oude schuur gesloopt, en worden in 2024 drie nieuwe woningen gebouwd.

Impressie foto Keins 1A-1B-1C (2022)

Het bestemmingsplan is gebaseerd op de – waarin een beeld wordt geschetst van het resultaat. Waaronder de uitstraling van de woningen, waarbij voor onze (middelste) woning een schuurwoning wordt voorgeschreven.

“..de schuurwoning kenmerkt zich door een sobere en eenduidige vorm. Vaak is de schuurwoning een langgerekt staafmodel en heeft het een flauwe kap, zonder aanbouw. Karakteristiek kenmerk voor een schuurwoning is het gebruik van natuurlijke materialen en weinig details, zodat het ontwerp opgaat in zijn omgeving…” ~ Taats Architecten

Links (historie):

Mariakapel:

Leylijnen: