Smartphone

Als je werk-carriere in de nineties is gestart weet je hét… Het ontstaan van de Smartphone!

Icoon is natuurlijk de Iphone in 2007, maar voor mij is het de T-Mobile T1. In 2008 kwam hiermee de eerste Android telefoon uit, Wie had gedacht dat dit zo’n enorme speler zou worden met 40%? marktaandeel wereldwijd! Juist hierom is de T-Mobile T1 een icoon die unieker en waardevoller wordt.

Legende hiervoor is de Nokia communicator uit 1996, je kon hooguit je contactpersonen en agenda sync’en met kabel+software maartoch. Dit bracht de doorbraak van PDA’s (personal digital assistant) zoals Palm OS en Symbian-based (al uit 1992) met bekende toestellen zoals de Ericsson R380s. In 2000 kwam windows-CE met de ‘handheld PC’.

Tussen alle groeiende en vallende platformen was er in 2000 Blackberry die messaging echt op de kaart zette met hun pushmail server en bedenker van het pingen (nu whatsapp), uiteindelijk ingehaald door harde groei van de grote spelers.

Mijn eigen telefooncarriere begon in 1995 met de zakelijke Motorola NMT, gevolgd door GSM met Motorola V8160 clampshell, Sony-Z1 en Nokia 8210 (timeline 25jr). Mijn eerste smartphone was de Ericsson R380s. In 2000 maakten de Qtek1010 pda, en iPAQ HW910 de weg vrij voor de hedendaagse Android toestellen van Android ‘1.5 cupcake’ (2010) tot de hedendaagse v12.

De Icoon T-Mobile T1 heb ik zelf nooit gehad, al weet ik de reviews van toen nog als de dag van gister. Het toetsenbord dat vernuftig met een bananen-swype onder het fullscreen vandaan te toveren was, was eureka!

Briljantie zit hem daarin, dat Google je telefoongebruik integreert in je Gmail account. Hij sync’t je contacts, agenda en meer. Mails van je telefoon of webmail staan gebroederlijk in je google account. Echt een next step in eenvoud van applicatiegebruik, wat sindsdien alleen maar beter, intuitiever en uitgebreider is geworden. Het resultaat weten we, elk telefoonmerk heeft nu Android als rom.

Nu 15 jaar later is de T1 begeerlijker als ooit. Hem echt gebruiken valt niet mee; Openen van de playstore zal al een update failure geven. Maakt het een dumbphone maar toch…

Op Ebay gaan ze voor € 250, dus moet je geluk hebben als er een G1 te koop komt waarvan de verkoper niet prijsbewust is. Dit zoekertje was me a 3 jaar goed gezind,