Mindmapping

Stel je hebt een structuur-verslaving, dacht ik bij mezelf…

Als m’n brainfarts ruikbaar zouden zijn ben ik geen prettig gezelschap. Man man man, wat kan ik ‘t af en toe vervloeken. En toch wordt ik er blij van, het drijft mij en heeft me ook veel gebracht. Waar een ander gewoon impulsief iets kiest en hier tevreden mee is, zal ik om het minste en geringste een lijstje maken met de specs, voor en tegens met een onderbouwde motivatie.

En als je er dan alles over weet; is het daarna of voor eeuwig verloren kennis, of je blijft denken dat het toch nog iets beter had gekund dat… Alleen dit verhaal is al vermoeiend hé?

“Als een rommelig bureau een teken is van een rommelige geest, waar staat een leeg bureau dan voor?” ~ Albert Einstein

Om dit ongetemde beest toch een stoel te geven kwam Mindmapping op m’n pad. Gelukkig. Als je ‘t ziet zal je zeggen ‘hé, dat deed ik altijd al’. Juist deze methodes zijn briljant, omdat je bewust gaat doen wat je onbewust (soms) al deed.

Mindmapping is een methode om structuur te geven. Bijvoorbeeld wanneer je een website zou willen maken; Wat wil je er allemaal op zetten en hoe ga je dit structureren. Door dit te Mindmappen krijg je inzicht wat je wel (en niet) wilt maar het wordt mooier! Mindmappen voorziet er in je brainfarts te her-categoriseren (zegt de structuur verslaafde), zoals je op een site hoofdpagina’s hebt, waar vele pagina’s onder hangen.

Het mooiste zit hem in het inzicht door Mindmappen. Waar je begint met -volgens jou- de basis, en nadat je al je farts hebt ge(sub)categoriseert, ga je inzien dat de basis die je gedacht had, mogelijk de basis niet is.

“People don’t buy what you do; They buy why you do it.” ~ Simon Sinek

Noem het maar; Je begon met je uitkomst maar kwam hiermee tot het inzicht wat je doel eigenlijk is. Simon Sinek heeft dit prachtig geopenbaard in zijn theorie van ‘the Golden Circle’ , it’s “Why -> How -> What”.

Blij dat ik het even van me kon schrijven, heb ik het maar weer gestructureerd… 😉

#Mindmapping

#Heb ik weer een pagina met een functionele Permalink…. /Mindmapping

#SorryAlsIkJeHebtLatenRealiserenAlsJijJeHierinKuntHerkennen

CategorieënNLP