‘squeezebox generation’ – Proud member here

Terugblikken voelt als taboe omdat je beseft dat je ouder wordt. Maar wij die nog weten van “de tijd dat er geen internet bestond” willen de spannende jongensverhalen over de vervlogen techniek van vroeger in ere houden.

Vandaag praat je gewoon tegen je speaker en krijg je muziek of streams, schakel je verlichting in of gekker nog je IoT-koffieapparaat. Dit gemak doet de geeks van weleer vergeten die de basis hiertoe heeft uitgevonden. ‘Vroeger was alles beter’ waarin je nog verbazing ervaarde dat het onvoorstelbare mogelijk werd.

Een parel van toen is de Squeezebox. Werelds eerste netwerkspeler (2001) die het mogelijk maakte om je CD-speler aan de wilgen te hangen en je duizenden nummers met een druk op de knop af te spelen. Spotify denk je? Inderdaad, maar dan door je eigen cd’s te mp3’n, wat een helse klus was dat zeg…

Door de Squeezebox kwam de letterlijke wereld aan internetradio-stations beschikbaar. En door een NAS -via je netwerk- aan je Squeezebox te koppelen was je helemaal de koning op verjaardagen. Je kon met een app op je telefoon de DJ uithangen. De tijd ver vooruit voor toen, al waren de verzoeknummertjes wel eentonig..

Pro tip voor weleer: via portforward kon je zelfs bedienen én streamen vanaf een externe locatie! Traag als kruipolie maar ó wat een techniek voor die tijd!

De ‘Squeezebox generation’ werd een cult; Na de Squeezebox classic -de basis, een display met goede DAC-output’s met remote- wist Logitech ons hebberig te maken met de Squeezebox Boom. de classic mét goede speakers als stand-alone radio. Halfweg de ’00 raakte de techniek begrepen en kwam de Squeezebox Radio -wireless op accu mogelijk- en de Duet; de vernieuwde classic met ubercoole kleurendisplay en rotorknop (zoals de Ipod deze destijds introduceerde) op de remote!

Met de komst van Spotify in 2011 stond Squeezebox vooraan met een revolutionaire plugin voor Squeezebox! Alle bloed-zweet-en tranen van het digitaliseren van ieders CD-verzameling kon in de prullenbak, ‘swerelds evolutie had zijn vervolmaking bereikt’!

Sindsdien ging het snel met de techniek. Met Spotify kwamen er al meer internet-muziekspelers op de markt en netwerkspelers raakte in begrijpelijkerwijs de ban.

Het was een mooie tijd! Uiteraard juig ik Spotify toe, ‘delen is het nieuwe hebben’ ! En toch, wat was het een mooie tijd…

En nu dan? Al die ‘Rock Solid Hardware’ heeft de strijd verloren van he google speakers. Mijn oplossing is simpel; Ik hou me voor dat Squeezebox ooit een cult held wordt, mijn reden om het is de kast te laten leggen. En natuurlijk ook omdat ik het niet over m’n hart kan verkrijgen deze ‘top notch of the zeros’ in de grijze te gooien… Amen.